Historia Włochów, którzy na początku XX wieku wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych została opowiedziana w filmach i książkach na setki możliwych sposobów. Ślązerki mają natomiast swoją własną, kulinarną interpretację tego tematu. Jak go zatem ugryźć? Najlepiej w chrupiącej bułce do hot doga amerykańskiego ze Ślązerką Ser Pomidor, czyli nadzianą dodatkami w włoskim stylu. A jak nam będzie za mało sera, to zawsze można dodać więcej. Mamma mia!
Pomidory pokrój w grubą kostkę, przełóż je do miski, dopraw oliwą oraz solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj kilka liści bazylii. Pozostałe liście zostaw do dekoracji potrawy.
Teraz pora na przygotowanie Ślązerek. Rozpal grilla, na ruszcie ułóż Ślązerki ser pomidor (bez nacinania) i grilluj je przez 4 minuty. Jeśli masz ochotę na dodatkową porcję sera, to po zdjęciu z grilla posyp gorące Ślązerki startą mozzarellą. Po chwili ser się na nich roztopi.
Bułki hot dogowe przekrój wzdłuż i posmaruj je z obu stron niewielką ilością oliwy. Bułki połóż na grillu obok Ślązerek. Trzymamy je na grillu około 2 minut, aż się zarumienią i staną się chrupiące. Po jednej minucie, bułki warto przewrócić na drugą stronę.
Zdejmij bułki z grilla, na ich dolnych połówkach ułóż po dużym liściu sałaty oraz wcześniej pokrojone pomidory.
Na pomidorach ułóż Ślązerkę, całość oprósz pieprzem i udekoruj bazylią, możesz też posypać pozostałą startą mozzarellą. Na całość nałóż górne części bułek.