Menu
Odwiedź nasze profile

Chili con kiełba

60 min
Łatwy

Nazwa mówi sama za siebie – to danie to kulinarny meksykańsko-polski most! Przejdź przez niego razem z nami, nie potrzeba wizy, ale godzina czasu się przyda.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy Teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • ok 200g przecieru pomidorowego passata
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 szklanka bulionu.
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki bazylia suszona
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej, lub wg. uznania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Dodatkowo do serwowania: świeża kolendra do dekoracji, łyżka śmietany 18%, nachosy.

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę natnij nożem wzdłuż, a następnie przy pomocy widelca podziel kiełbasę na drobne kawałki – możesz przy tym usunąć osłonkę lub ją zostawić. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp rozdrobnioną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebule i czosnek i smaż aż będą miękkie. Paprykę pokrój w kostkę i dorzuć do mięsa. Dodaj przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kumin, bazylię i oregano. Całość smaż ok 1 minuty, po czym dodaj bulion oraz passate. Kiedy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę.

Krok 3.

Całość duś razem ok 15-20 minut. Na koniec potrawę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kwaśną śmietaną nachosami i kolendrą.