Menu
Odwiedź nasze profile

Karmelizowany boczek z brązowym cukrem

30 min
Łatwy

Coś na deser? Tym razem propozycja rodem z Kanady, dlatego musicie jej grzecznie spróbować!

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu

           Gofry

  • 3 jajka
  • 3 białka
  • 100 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1,5 szkl. mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia. Posyp cukrem, papryką oraz skrop syropem cukrowym.

Krok 2.

Tak przygotowany wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz ok 10-15 min aż całość się skarmelizuje a boczek stanie się chrupiący.

Gofry:

Masło rozpuść i wlej do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta i dokładnie zmiksuj. Odstaw na 10 min i smaż w gofrownicy na średniej mocy aż będą chrupkie.

 

 

Boczek wędzony
Produkt z przepisu

Boczek wędzony