Przed siestą zdążycie go zrobić – hiszpański omlet wymaga chwilę pracy, ale wszystko rekompensuje smak. Teksańska z chilli dodają charakteru całemu daniu!
Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na patelni aż zrobi się lekko rumiana. Zdejmij z patelni na bok. Ziemniaki pokrój w plastry i usmaż na oliwie z obu stron, aż staną się lekko rumiane. Zdejmij z patelni. Kiełbasę pokrój na pół talarki i podsmaż na tej samej patelni.
W dużej misce rozbij jajka. Dodaj kwaśną śmietanę oraz sól i pieprz. Dokładnie całość wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Do masy wsyp usmażoną cebulę, ziemniaki, kiełbasę oraz groszek konserwowy. Dopraw solą i pieprzem. Masę można usmażyć jako jeden duży omlet lub podzielić ja na dwie części.
Rozgrzej patelnie z oliwą na którą wlej masę jajeczną z ziemniakami i kiełbasą. Smaż na średniej mocy ok 5-8minut aż jajka będą mniej więcej w połowie ścięte. Taki omlet zsuń ostrożnie na talerz a następnie przewróć surową stroną na patelnię i smaż kolejne 5min. Tortille serwuj z kwaśną śmietaną.