Menu
Odwiedź nasze profile

Kopytka z kiełbasą w pikantnym sosie pomidorowym

40 min
Łatwy

Jesteście tak głodni, że zjedlibyście konia z kopytkami? Mamy coś w sam raz…

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 500 ml przecieru pomidorowego /passaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Oliwa do smażenia
  • Kopytka do serwowania

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę i cebulę pokrój w niedużą kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Rozgrzej dużą patelnię z oliwą na którą wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu. Kiedy będzie już rumiana dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka. Pod koniec dodaj czosnek. Dodaj pomidory w puszce oraz przecier. Całość wymieszaj i zagotuj.

Krok 3.

Do sosu dodaj oregano oraz bazylię. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Duś na średniej mocy ok 10-15 min. Podawaj z podsmażonymi kopytkami.