Menu
Odwiedź nasze profile

Kanapka z omletem, smażonymi pieczarkami i chrupiącym boczkiem

30 min
Łatwy

Omlet w kanapce!? Kto to to słyszał? Odpowiedź: ten, kto ma ochotę na smaczne eksperymenty! 

Składniki

  • Boczek w plastrach Morliny
  • Pieczywo ciemne do serwowania
  • 200 g pieczarek
  • Garść natki pietruszki
  • Garść szczypiorku
  • Oliwa do smażenia
  • Sałata do podania
  • Majonez
  • Sól i pieprz do smaku

 

  • Omlet:
  • 6 jajek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok 10-15 min, temp 180*C, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.

Krok 2.

Zioła posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry, a następnie obsmaż na patelni z oliwą aż zrobią się rumiane. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Krok 3.

Jajka wybij do miski. Dodaj sól, pieprz oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. Omlet wylej na średnio rozgrzaną patelnie z oliwą i smaż na małej mocy aż się zacznie ścinać. Przewróć go na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Omlet zwiń i pokrój na kawałki wielkości kanapki.

Krok 4.

Pieczywo posmaruj majonezem. Dodaj sałatę oraz omlet. Dołóż smażone pieczarki oraz posiekane zioła. Na górę połóż plastry chrupiącego boczku i przykryj kanapkę.