Kiełbasa w sosie pomidorowym z czosnkiem ma tę moc!
Czosnku nie lubią tylko wampiry, więc lepiej spójrz w lustro, jeśli ten rarytas jest Ci nie w smak. A tak serio, to potrawy z czosnkiem są nie tylko aromatyczne i pyszne, ale także zdrowe, dlatego większość z nas podświadomie wie, że z czosnkiem przesadzić się nie da.
Kiełbasa w sosie pomidorowym z dodatkiem 4-5 ząbków czosnku to idealny patent na chłodne jesienne dni – wzmocni Twoją odporność i pozwoli najeść się do syta. Przetestuj ten przepis na domownikach, ale na własne ryzyko, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie będą chcieli jeść nic innego!
Kiełbasę ponacinaj jak na grilla, a następnie przekrój na 3-4 części. Wstaw do piekarnika na 210*C na ok 15min.
Czosnek pokrój w plastry. Paprykę chili drobno posiekaj. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej czosnek z papryką chili. Kiedy zapach stanie się bardzo intensywny, dodaj przecier pomidorowy (czosnek nie może się za bardzo zarumienić, bo będzie gorzki). Dopraw cukrem oraz kuminem i papryką. Dolej pół szklanki wody i zagotuj.
Zarumienioną kiełbasę dodaj do sosu i gotuj – mieszając od czasu do czasu ok 10min lub dłużej.