Rigatoni to danie pochodzące z Rygi, jeszcze z czasów kiedy miasto podbili Rzymianie. To oczywiście kłamstwo, ale nie ma gadki bez dokładki prawda? A rigatoni z kiełbasą i sosem pomidorowy każdy będzie chciał więcej!
Kiełbasę natnij nożem wzdłuż, a następnie przy pomocy widelca podziel kiełbasę na drobne kawałki – możesz przy tym usunąć osłonkę, lub ją zostawić.
Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp rozdrobnioną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie. Całość zalej sosem pomidorowym i 100 ml. wody. Dodaj suszone zioła oraz dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na średniej mocy ok. 10-15 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem rigatoni oraz dużą ilością tartego sera.