O mój rozmarynie, z kiełbasą jesz się! Lekka i prosta sałatka, która zasmakuje każdemu.
Danie z kiełbasy i ziemniaków – nie tylko dla chłopaków.
A niech to! Jest Głogowska, to i bitwa o każdy kęs będzie. Jak powstanie takie danie, będzie dokładanie – dużo kiełbasy, ziemniaczanych kostek i po troszku groszku. Głogowska zarumieniona, ale się nie wstydzi, że taka jest przepyszna.
A jakże nasze danie z kiełbasy i ziemniaków pięknie się rozwija smakiem rozmarynu, koperku i szczypiorku. Niezłe z niego ziółko i w towarzystwie lubi porządzić. Dressing gładki jak aksamit nawet tych, którzy są nie w sosie, zachęci do dokładki. Oj, będzie się jadło!
Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w skórce. Po ugotowaniu wystudź i pokrój na połówki lub ćwiartki.
Kiełbasę pokrój na półplasterki. Czerwoną cebule pokój w piórka. Groszek odcedź z zalewy. Koperek i szczypiorek posiekaj.
Kiełbasę obsmaż na patelni aż zrobi się lekko rumiana, a następnie odsącz ją z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do wysokiego naczynia włóż majonez. Dodaj pokrojony czosnek, listki rozmarynu, połowę posiekanych ziół oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z cebulą i kiełbasą, zielonym groszkiem i sosem. Całość posyp pozostałymi ziołami.