Menu
Odwiedź nasze profile

Zupa kukurydziana z serem i bekonem

40 min
Średni

Oryginalna zupa z pysznymi dodatkami – dla wszystkich fanów kuchni meksykańskiej! 

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 1 kukurydza z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 l bulionu lub wody
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • Garść natki pietruszki
  • 100 g seru feta
  • Chili (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 10 – 15min, temp. 180*C, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.

Krok 2.

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij ją na oliwie. Dodaj pozostałe warzywa razem z kukurydzą i bulionem. Gotuj całość pod przykryciem ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Krok 3.

Zupę zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodaj śmietanę oraz dopraw całość solą i pieprzem.

Krok 4.

Zupę podawaj z pokruszonym serem, boczkiem, natką pietruszki i ew. Chilli.