Odwiedź nasze profile
Rejbak, kugiel czy babka ziemniaczana? Jak nazywasz to już zależy od Ciebie, ważne, żeby była smaczna i z kiełbasą!
Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Na rozgrzanej patelni obsmaż kiełbasę z cebulą aż się lekko zarumienią.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Powstałą masę odciśnij na sitku aby straciła nadmiar wody. Ziemniaki wymieszaj ze smażoną cebulą i kiełbasą. Dodaj majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na końcu dodaj jajko i bułkę tartą dla uzyskania niezbyt lejącej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej.
Naczynie do babki nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę ziemniaczaną i lekko ugnieć. Babkę pieczemy ok. 1,5h w temp. 180*C.