Menu
Odwiedź nasze profile

Babka ziemniaczana z kiełbasą

120 min
Średni

Rejbak, kugiel czy babka ziemniaczana? Jak nazywasz to już zależy od Ciebie, ważne, żeby była smaczna i z kiełbasą!

Składniki

  • ½ op kiełbasy głogowskiej Morliny
  • 1,5 kg ziemniaków mączystych
  • 2 szt cebuli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Na rozgrzanej patelni obsmaż kiełbasę z cebulą aż się lekko zarumienią.

Krok 2.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Powstałą masę odciśnij na sitku aby straciła nadmiar wody. Ziemniaki wymieszaj ze smażoną cebulą i kiełbasą. Dodaj majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na końcu dodaj jajko i bułkę tartą dla uzyskania niezbyt lejącej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej.

Krok 3.

Naczynie do babki nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę ziemniaczaną i lekko ugnieć. Babkę pieczemy ok. 1,5h w temp. 180*C.