Babka ziemniaczana z kiełbasą

Podziel sięPodoba mi się
120 min.średnie

Rejbak, kugiel czy babka ziemniaczana? Jak nazywasz to już zależy od Ciebie, ważne, żeby była smaczna i z kiełbasą!

0

Składniki:

Liczba porcji 10

  • ½ op kiełbasy głogowskiej Morliny 
  • 1,5 kg ziemniaków mączystych
  • 2 szt cebuli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Na rozgrzanej patelni obsmaż kiełbasę z cebulą aż się lekko zarumienią.

Krok 2.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Powstałą masę odciśnij na sitku aby straciła nadmiar wody. Ziemniaki wymieszaj ze smażoną cebulą i kiełbasą. Dodaj majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na końcu dodaj jajko i bułkę tartą dla uzyskania niezbyt lejącej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej.

Krok 3.

Naczynie do babki nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę ziemniaczaną i lekko ugnieć. Babkę pieczemy ok. 1,5h w temp. 180*C.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
0

Kiełbasa Głogowska z morlińską grillową sałatką

030 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
średnie
0

Pizza pieczona w żeliwnej patelni – deep dish pizza z kiełbasą, grzybami, szpinakiem i cebulą

030 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą, kiełbasą i ziołami

030 min.łatwe
Zobacz przepis