Kuskus to dla smakosza mus! Bliskowschodni miszmasz spotyka kiełbasę morlińską… Co z tego wyniknie?
Kuskus wsyp do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy oraz posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby przykrył kaszę na ok 0,5-1 cm. Miskę przykryj folią i odstaw na 15 min.
Ogórek i pomidor pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i miętę dokładnie posiekaj. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny z 3 łyżkami oliwy oraz solą i pieprzem. Granat obierz.
Zaparzony kuskus wymieszaj widelcem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Na wierzchu kaszy ułóż warstwy ogórka, pomidora, kiełbasy, pestek granatu oraz cebuli. Całość skrop oliwą z sokiem z cytryny oraz posyp ziołami.