Menu
Odwiedź nasze profile

Bliskowschodnia sałatka z kuskusem i kiełbasą po morlińsku

30 min
Łatwy

Kuskus to dla smakosza mus! Bliskowschodni miszmasz spotyka kiełbasę morlińską… Co z tego wyniknie?

Składniki

  • Pół opakowania kiełbasy Teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 1,5 szklanki kuskusu
  • 1 ogórek zielony
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • Pół granatu ½
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Kilka listków mięty
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kuskus wsyp do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy oraz posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby przykrył kaszę na ok 0,5-1 cm. Miskę przykryj folią i odstaw na 15 min.

Krok 2.

Ogórek i pomidor pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i miętę dokładnie posiekaj. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny z 3 łyżkami oliwy oraz solą i pieprzem. Granat obierz.

Krok 3.

Zaparzony kuskus wymieszaj widelcem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Na wierzchu kaszy ułóż warstwy ogórka, pomidora, kiełbasy, pestek granatu oraz cebuli. Całość skrop oliwą z sokiem z cytryny oraz posyp ziołami.