Nazwa mówi sama za siebie – to danie to kulinarny meksykańsko-polski most! Przejdź przez niego razem z nami, nie potrzeba wizy, ale godzina czasu się przyda.
Dodatkowo do serwowania: świeża kolendra do dekoracji, łyżka śmietany 18%, nachosy.
Kiełbasę natnij nożem wzdłuż, a następnie przy pomocy widelca podziel kiełbasę na drobne kawałki – możesz przy tym usunąć osłonkę lub ją zostawić. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp rozdrobnioną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebule i czosnek i smaż aż będą miękkie. Paprykę pokrój w kostkę i dorzuć do mięsa. Dodaj przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kumin, bazylię i oregano. Całość smaż ok 1 minuty, po czym dodaj bulion oraz passate. Kiedy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę.
Całość duś razem ok 15-20 minut. Na koniec potrawę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kwaśną śmietaną nachosami i kolendrą.