Menu
Odwiedź nasze profile

Danie z kiełbasy i makaronu – Rigatoni morlińskie z kiełbasą

30 min
Łatwy

Rigatoni to danie pochodzące z Rygi, jeszcze z czasów kiedy miasto podbili Rzymianie. To oczywiście kłamstwo, ale nie ma gadki bez dokładki prawda? A rigatoni z kiełbasą i sosem pomidorowy każdy będzie chciał więcej!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy głogowskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 250-300 g makaronu rigatoni (rurki)
  • Ok 400 g przecieru pomidorowego passata
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Garść świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
  • ½ łyżeczki oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Garść ser typu parmezan do posypania

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę natnij nożem wzdłuż, a następnie przy pomocy widelca podziel kiełbasę na drobne kawałki – możesz przy tym usunąć osłonkę, lub ją zostawić.

Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp rozdrobnioną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie. Całość zalej sosem pomidorowym i 100 ml. wody. Dodaj suszone zioła oraz dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na średniej mocy ok. 10-15 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem rigatoni oraz dużą ilością tartego sera.