Faszerowane i zapiekane połówki ziemniaków z warzywami i mozzarellą

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe
Ziemniaki można zrobić na milion pysznych sposobów. Oto milion pierwszy – z boczkiem, warzywami i mozzarellą! 

 

0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • 1 szkl. startego seru mozzarella
  • 1 szkl. pomarańczowego seru cheddar lub mimolette
  • Papryka kolorowa po 1/3 z każdego koloru
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Szczypiorek / natka pietruszki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Piecz ok 45-60 min (w zależności od wielkości ziemniaków). Po tym czasie odstaw do wystudzenia. Kiedy ostygną, przekrój każdy na pół i dokładnie wydrąż.

Krok 2.

Paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.

Krok 3.

Na patelni usmaż boczek aż zacznie się rumienić. Dodaj pozostałe warzywa i smaż ok 5 min mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodaj pozostałości po wydrążeniu ziemniaków, połowę sera, śmietanę posiekany szczypiorek i dopraw całość solą i pieprzem.

Krok 4.

Wydrążone ziemniaki nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Na końcu posyp całośc serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok 20 min.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
średnie
0

Ziemniaki ze skwarkami z boczku podane z zsiadłym mlekiem i koperkiem

040 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem i masłem

030 min.łatwe
Zobacz przepis
45 min.
łatwe
0

Tarte flambee z boczkiem i cebulą

045 min.łatwe
Zobacz przepis