Franki drobiowe w ziołowym gziku z kiszoną rzodkiewką, czarnuszką, ogórkiem

Podziel sięPodoba mi się
30 min.średnie
Franki z regionalną kuchnią za pan brat, czyli poznajcie wybuchowy bukiet smaków!
0

Składniki:

Liczba porcji 4

Gzik:

  • 1 kg białego sera
  • 200 ml śmietany
  • natka, koperek
  • sól, pieprz, czarnuszka

Kiszona rzodkiewka:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 litr przegotowanej wody
  • koperek


  • zielony ogórek posiekany w kostkę

Przygotowanie

Krok 1. - Kiszona rzodkiewka:

Umytą, pozbawioną łodyg rzodkiewkę przełóż do wyparzonego, czystego słoika razem z przyprawami, łodygami kopru i czosnkiem.

Zalej przegotowaną wodą z solą tak, żeby rzodkiewki nie wystawały ponad poziom wody. Poczekaj 3-6 dni :)

Krok 2. - Gzik:

Biały ser wymieszaj ze śmietaną, dodaj posiekane zioła, przyprawy i czarnuszkę do smaku.

Krok 3.

Franki podsmaż na patelni, podawaj z gzikiem posypanym zielonym ogórkiem i kawałkami kiszonych rzodkiewek.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
średnie
0

Franki Białe z jajkiem sadzonym, fasolką po bretońsku i pieczarkami Portobello

030 min.średnie
Zobacz przepis
20 min.
łatwe
0

Kajzerka śniadaniowa z frankami

020 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
0

Franki na pankejkach z boczkiem w syropie klonowym

040 min.łatwe
Zobacz przepis