Biała kiełbasa pieczona w piwie

Podziel sięPodoba mi się
35 min.łatwe
W prostocie siła! Tylko nazwa nieoczywista… Ale uwierzcie na słowo, że niewiele jest łatwiejszych (i smaczniejszych) dań niż kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami glazurowane piwem i miodem z musztardą francuską.
Biała kiełbasa pieczona w piwie
0
Biala

Składniki:

Liczba porcji 6

  • Paczka kiełbasy białej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 2 małe cebule
  • 1 duże kwaśne jabłko (lub 2 małe)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Gałązka świeżego rozmarynu 

Przygotowanie

Krok 1.

Do rondelka wlej piwo i zagotuj. Następnie dodaj musztardę oraz miód i odparuj o połowę. 

Krok 2.

Jabłka pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka lub w ćwiartki. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj jabłko oraz cebulę. Posyp całość porwanym tymiankiem i rozmarynem, a następnie skrop lub posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą piwną. 

Krok 3.

Kiełbasę wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok 200*C na 25-30min, aż się zarumieni. Aby kiełbasa miała więcej smaku co 5-10 min. smaruj ją sosem z piwa. 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

20 min.
łatwe
Kanapka z białą kiełbasą i pesto po morlińsku
0

Kanapka z białą kiełbasą i pesto po morlińsku

020 min.łatwe
Zobacz przepis
60 min.
łatwe
Kiełbasa zapiekana z puree ziemniaczanym po morlińsku
0

Kiełbasa zapiekana z puree ziemniaczanym po morlińsku

060 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Kiełbasa pieczona po morlińsku z puree z zielonego groszku z miętą
0

Kiełbasa pieczona po morlińsku z puree z zielonego groszku z miętą

040 min.łatwe
Zobacz przepis