Kiełbasiany morliński omlet (Tortilla de patatas)
Składniki:
Liczba porcji 4
- Pół paczki kiełbasy teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
- 1 cebula
- 5-6 sztuk ugotowanych ziemniaków
- 8 jajek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka groszku konserwowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Oliwa do smażenia
- Kwaśna śmietana do dekoracji.
Przygotowanie
Krok 1.
Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na patelni aż zrobi się lekko rumiana. Zdejmij z patelni na bok. Ziemniaki pokrój w plastry i usmaż na oliwie z obu stron, aż staną się lekko rumiane. Zdejmij z patelni. Kiełbasę pokrój na pół talarki i podsmaż na tej samej patelni.
Krok 2
W dużej misce rozbij jajka. Dodaj kwaśną śmietanę oraz sól i pieprz. Dokładnie całość wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Do masy wsyp usmażoną cebulę, ziemniaki, kiełbasę oraz groszek konserwowy. Dopraw solą i pieprzem. Masę można usmażyć jako jeden duży omlet lub podzielić ja na dwie części.
Krok 3.
Rozgrzej patelnie z oliwą na którą wlej masę jajeczną z ziemniakami i kiełbasą. Smaż na średniej mocy ok 5-8minut aż jajka będą mniej więcej w połowie ścięte. Taki omlet zsuń ostrożnie na talerz a następnie przewróć surową stroną na patelnię i smaż kolejne 5min. Tortille serwuj z kwaśną śmietaną.