Makaron z kiełbasą w śmietanowym pikantnym sosie z pieczarkami po morlińsku
Składniki:
Liczba porcji 4
- Pół paczki kiełbasy teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 sztuk pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Garść posiekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie makaronu kokardki
- ½ szklanki bulionu lub wody
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę i seler pokrój w drobniejszą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki.
Krok 2.
Rozgrzej patelnię z oliwą na której obsmaż kiełbasę aż będzie rumiana. Dodaj cebulę z selerem naciowym i smaż aż cebula będzie miękka. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż aż grzyby się zarumienią. W osobnym garnku ugotuj makaron w osolonym wrzątku.
Krok 3.
Na patelnię wlej śmietankę i pół szklanki wody lub bulionu. Dodaj oregano, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gotuj aż sos odparuje. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i podawaj.