Kopytka z kiełbasą w kremowym sosie z pieczarkami

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe
Tradycję nie tylko trzeba szanować, ale warto i ją ugotować - szczególnie kiedy jest przepyszna!
Kopytka z kiełbasą w kremowym sosie z pieczarkami
0
Podwawelska

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy podwawelskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 300 g pieczarek
  • 800 g kopytek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej 30%
  • Oliwa do smażenia
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Pieczarki pokrój w plasterki. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Na patelni z dodatkiem oliwy przesmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana. Dodaj pieczarki i smaż aż również się lekko zarumienią. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż będą miękkie.

Krok 3.

Natkę pietruszki i tymianek posiekaj. Kiełbasę z pieczarkami zalej słodką śmietanką. Dodaj zioła oraz dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj na średniej mocy ok. 5 min. Podawaj z kopytkami oraz posiekaną natką pietruszki.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

50 min.
łatwe
Zupa morlińska z suszonych grzybów, kiełbasy z makaronem
0

Zupa morlińska z suszonych grzybów, kiełbasy z makaronem

050 min.łatwe
Zobacz przepis
50 min.
łatwe
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą „last minute” po morlińsku
0

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą „last minute” po morlińsku

050 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
średnie
Tarta morlińska zwijana z plasterków kiełbasy, szpinaku, kolorowej papryki i ciasta francuskiego
0

Tarta morlińska zwijana z plasterków kiełbasy, szpinaku, kolorowej papryki i ciasta francuskiego

040 min.średnie
Zobacz przepis