Menu
Odwiedź nasze profile

Kopytka z kiełbasą w kremowym sosie z pieczarkami

30 min
Łatwy

Kopytka z kiełbasą – aby tradycji stało się zadość.

Szacunek dla tradycji doskonale odzwierciedlają kopytka z kiełbasą – nasze dwa dobra narodowe, za które turyści daliby się pokroić. Połącz to, co dobre, z tym, co jeszcze lepsze i do tradycyjnych kopytek dodaj kiełbasę podwawelską Morliny – prawdziwego wyjadacza wśród naszych kiełbas.
Do tego kremowy sos z pieczarkami, który zrobi robotę i voilà! To smaczne i sycące danie pozwoli Ci ruszyć z kopyta i naładować baterie na resztę dnia, a przy tym sprawdzi się zarówno na wizytę babci, jak i spotkanie ze znajomymi.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy podwawelskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 300 g pieczarek
  • 800 g kopytek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej 30%
  • Oliwa do smażenia
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Pieczarki pokrój w plasterki. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Na patelni z dodatkiem oliwy przesmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana. Dodaj pieczarki i smaż aż również się lekko zarumienią. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż będą miękkie.

Krok 3.

Natkę pietruszki i tymianek posiekaj. Kiełbasę z pieczarkami zalej słodką śmietanką. Dodaj zioła oraz dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj na średniej mocy ok. 5 min. Podawaj z kopytkami oraz posiekaną natką pietruszki.