Menu
Odwiedź nasze profile

Kremowa zupa pieczarkowa z kiełbasą i łazankami po morlińsku

40 min
Łatwy

Zupa pieczarkowa z kiełbasą – niby zupa, ale do syta.

Jeśli myślisz, że zupa pieczarkowa z kiełbasą niczym nie może Cię już zaskoczyć, z pewnością nie próbowałeś jeszcze naszego kremu z podwawelską. To przepis, który powstał pod wpływem chwili, kiedy koleżanki z paczki mówiły, że zupą to się nikt nie naje… Czyżby?

Woda zupy nie czyni, dlatego aby danie było pożywne i sycące, potrzeba czegoś więcej. Kiełbasa, pieczarki i łazanki robią robotę, oszczędzając Ci problemu z pomysłem na drugie danie. Kremowa zupa pieczarkowa z kiełbasą to crème de la crème spośród wszystkich zup, jakich do tej pory skosztowałeś.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy podwawelskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 500 g pieczarek
  • 200 g makaronu łazanki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 l. bulionu
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Oliwa do smażenia
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Pieczarki pokrój w ćwiartki lub plasterki. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebule pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Makaron łazanki ugotuj al’ dente w osolonym wrzątku.

Pod koniec gotowania zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Całość podgrzewaj jeszcze 5 min. i podawaj.

Krok 3.

Makaron łazanki ugotuj al’dente w osolonym wrzątku. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Całość podgrzewaj jeszcze 5 min i podawaj.