Kremowa zupa pieczarkowa z kiełbasą i łazankami po morlińsku

Podziel sięPodoba mi się
40 min.łatwe
Zupa pieczarkowa z kiełbasą – niby zupa, ale do syta. Jeśli myślisz, że zupa pieczarkowa z kiełbasą niczym nie może Cię już zaskoczyć, z pewnością nie próbowałeś jeszcze naszego kremu z podwawelską. To przepis, który powstał pod wpływem chwili, kiedy koleżanki z paczki mówiły, że zupą to się nikt nie naje… Czyżby? Woda zupy nie czyni, dlatego aby danie było pożywne i sycące, potrzeba czegoś więcej. Kiełbasa, pieczarki i łazanki robią robotę, oszczędzając Ci problemu z pomysłem na drugie danie. Kremowa zupa pieczarkowa z kiełbasą to crème de la crème spośród wszystkich zup, jakich do tej pory skosztowałeś. 
0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy podwawelskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 500 g pieczarek
  • 200 g makaronu łazanki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 l. bulionu
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Oliwa do smażenia
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Pieczarki pokrój w ćwiartki lub plasterki. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebule pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Makaron łazanki ugotuj al’ dente w osolonym wrzątku.

Pod koniec gotowania zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Całość podgrzewaj jeszcze 5 min. i podawaj. 

Krok 3.

Makaron łazanki ugotuj al’dente w osolonym wrzątku. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Całość podgrzewaj jeszcze 5 min i podawaj. 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

70 min.
średnie
0

Lasagne z kiełbasy z sosem pomidorowym, serem i beszamelem

070 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Kopytka z kiełbasą w kremowym sosie z pieczarkami

030 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
średnie
0

Tarta morlińska zwijana z plasterków kiełbasy, szpinaku, kolorowej papryki i ciasta francuskiego

040 min.średnie
Zobacz przepis