Letnia sałatka morlińska ze smażoną kiełbasą
Składniki:
Liczba porcji 2
- Pół paczki kiełbasy z szynki Morliny (2-3 kiełbasy)
- 1 puszka groszku konserwowego
- 300 g pomidorków koktajlowych kolorowych
- 1 ogórek zielony lub 4 ogórki konserwowe
- Pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 cebulka
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w półplasterki, a następnie zrumień ją na patelni. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Cebulkę pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3.
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu. Dodaj kiełbasę, pomidorki, zielony groszek oraz cebulę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.