Menu
Odwiedź nasze profile

Makaron z serowym sosem i bekonem ze szczypiorkiem

30 min
Łatwy

Starcie gigantów – bekonu i szczypiorku. Kto na tym wygra? Czy na konflikcie zyska serowy sos? No i co z makaronem? Tego dowiecie się już w nadchodzącym odcinku. 

Składniki

  • 200 g makaronu rurki (rigattoni)
  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml. słodkiej śmietanki
  • 100 g seru cheddar
  • 30 g seru parmezan lub podobnego seru dojrzewającego
  • 1 kieliszek białego wina (opcjonalnie)
  • Oliwa
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek pokrój w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 2.

Na patelnie wrzuć boczek z cebulą i smaż całość aż cebula zmięknie, a boczek lekko się zarumieni. Dodaj wino i odparuj płyn o połowę. Jeśli nie używasz wina dodaj 1/3 szkl. wody.

Krok 3.

Teraz dolej śmietankę i zagotuj. Kiedy płyn zacznie się gotować dodaj ser i zestaw ze źródła ciepła. Sos dokładnie wymieszaj. Kiedy ser się rozpuści dodaj posiekany szczypiorek oraz całość dopraw solą i pieprzem.

Krok 4.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al’dente wg. instrukcji na opakowaniu. Gorący makaron wymieszaj z sosem. Podawaj posypane szczypiorkiem.