Starcie gigantów – bekonu i szczypiorku. Kto na tym wygra? Czy na konflikcie zyska serowy sos? No i co z makaronem? Tego dowiecie się już w nadchodzącym odcinku.
Boczek pokrój w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
Na patelnie wrzuć boczek z cebulą i smaż całość aż cebula zmięknie, a boczek lekko się zarumieni. Dodaj wino i odparuj płyn o połowę. Jeśli nie używasz wina dodaj 1/3 szkl. wody.
Teraz dolej śmietankę i zagotuj. Kiedy płyn zacznie się gotować dodaj ser i zestaw ze źródła ciepła. Sos dokładnie wymieszaj. Kiedy ser się rozpuści dodaj posiekany szczypiorek oraz całość dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al’dente wg. instrukcji na opakowaniu. Gorący makaron wymieszaj z sosem. Podawaj posypane szczypiorkiem.