Makaron z serowym sosem i bekonem ze szczypiorkiem
Starcie gigantów – bekonu i szczypiorku. Kto na tym wygra? Czy na konflikcie zyska serowy sos? No i co z makaronem? Tego dowiecie się już w nadchodzącym odcinku.
Składniki:
Liczba porcji 4
- 200 g makaronu rurki (rigattoni)
- 1 op boczku w plastrach Morliny
- Pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml. słodkiej śmietanki
- 100 g seru cheddar
- 30 g seru parmezan lub podobnego seru dojrzewającego
- 1 kieliszek białego wina (opcjonalnie)
- Oliwa
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1.
Boczek pokrój w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
Krok 2.
Na patelnie wrzuć boczek z cebulą i smaż całość aż cebula zmięknie, a boczek lekko się zarumieni. Dodaj wino i odparuj płyn o połowę. Jeśli nie używasz wina dodaj 1/3 szkl. wody.
Krok 3.
Teraz dolej śmietankę i zagotuj. Kiedy płyn zacznie się gotować dodaj ser i zestaw ze źródła ciepła. Sos dokładnie wymieszaj. Kiedy ser się rozpuści dodaj posiekany szczypiorek oraz całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 4.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al’dente wg. instrukcji na opakowaniu. Gorący makaron wymieszaj z sosem. Podawaj posypane szczypiorkiem.