Menu
Odwiedź nasze profile

Mini bułeczki morlińskie z ciasta na pizzę faszerowane plasterkami kiełbasy i sosem pomidorowym z mozzarellą

40 min
Łatwy

Czy naprawdę nie można mieć wszystkiego? Ten przepis jest dowodem na to, że jednak można i to jak!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy głogowskiej Morliny (jedna, długa kiełbasa)
  • 1 szklanka ketchupu
  • 200 g mini mozzarelli
  • 1 opakowanie ciasta na pizzę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • Ew. ser żółty tarty, suszone pomidory

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Kulki mozzarelli podziel na połówki.

Krok 2.

Z ciasta na pizzę wytnij kółka o śr. ok 8-10 cm. Każdy okrąg posmaruj łyżką ketchupu. Połóż kilka plasterków kiełbasy oraz mozzarelli. Brzegi ciasta zlep na „pierożek” a następnie podwiń je pod spód bułeczki układając je złączeniem na blaszce – jak rogalik. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp oregano. Możesz dodatkowo posypać je tartym serem i siekanymi suszonymi pomidorami.

Krok 3.

Bułeczki piecz. Ok 15-20 min w temp. 200*C w zależności od wielkości – aż urosną i się zarumienią.