Omlet z kiełbasą

Podziel sięPodoba mi się
20 min.średnie
Zrobić dobry omlet to sztuka - ale warto się jej nauczyć!
Omlet z kiełbasą
0
Franki

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół opakowania Franków wieprzowych Morliny (3 kiełbaski)
  • 1 cebula czerwona
  • Pół papryki kolorowej
  • 5 jajek
  • 100 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pęczek szczypiorku  

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbaski przekrój na pół i zrumień na patelni z odrobiną oliwy. Zdejmij z patelni. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę i pomidora w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj.

Krok 2.

Jajka wbij do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj szczypiorek i roztrzep całość widelcem. Na patelni po smażeniu kiełbasek, zeszklij cebulkę. Dodaj paprykę i smaż ok 1min. Wlej jajka i wymieszaj zawartość patelni. Omlet smaż ściągając ścięte brzegi do środka, tak aby surowe jajko wypełniało pustą przestrzeń – tak omlet usmaży się szybciej.

Krok 3.

Pod koniec smażenia, kiedy jeszcze powierzchnia nie będzie dokładnie ścięta, posyp omlet pomidorami i tartym serem. Na połowie ułóż kiełbaski i całość złóż na pół. Smaż na małej mocy jeszcze ok 1 min.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
średnie
Szakszuka z kiełbasą
0

Szakszuka z kiełbasą

030 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
średnie
Franki Białe z jajkiem sadzonym, fasolką po bretońsku i pieczarkami Portobello
0

Franki Białe z jajkiem sadzonym, fasolką po bretońsku i pieczarkami Portobello

030 min.średnie
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Franki zapiekane w cieście francuskim
0

Franki zapiekane w cieście francuskim

040 min.łatwe
Zobacz przepis