Danie jednogarnkowe z kiełbasą podwawelską

Podziel sięPodoba mi się
60 min.łatwe
Jednogarnokowe, tradycyjne i pyszne – gdyby wszystko zawsze było takie proste...
Danie jednogarnkowe z kiełbasą podwawelską
0
Podwawelska

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół opakowania kiełbasy podwawelskiej (jedna, długa kiełbasa)
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy 
3 sztuki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie

Krok 1.

Ziemniaki i boczek pokrój w dużą kostkę. Boczek wrzuć do dużego garnka z dodatkiem oliwy. Smaż aż się zarumieni i wytopi. Dodaj ziemniaki i smaż ok 5 min. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do ziemniaków. Kapustę odsącz i posiekaj. Paprykę pokrój w dużą kostkę i dodaj do ziemniaków z kiełbasą. Dodaj bulion i duś ok 10 min pod przykryciem.

Krok 2.

Do garnka wsyp przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj kapustę kiszoną oraz pomidory. Całość wymieszaj i duś kolejne 20 min pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.  

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

50 min.
łatwe
Zupa morlińska z suszonych grzybów, kiełbasy z makaronem
0

Zupa morlińska z suszonych grzybów, kiełbasy z makaronem

050 min.łatwe
Zobacz przepis
50 min.
łatwe
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą „last minute” po morlińsku
0

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą „last minute” po morlińsku

050 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
średnie
Tarta morlińska zwijana z plasterków kiełbasy, szpinaku, kolorowej papryki i ciasta francuskiego
0

Tarta morlińska zwijana z plasterków kiełbasy, szpinaku, kolorowej papryki i ciasta francuskiego

040 min.średnie
Zobacz przepis