Pikantna kiełbasa w sosie pomidorowym z czosnkiem

Podziel sięPodoba mi się
40 min.łatwe
Kiełbasa w sosie pomidorowym z czosnkiem ma tę moc! Czosnku nie lubią tylko wampiry, więc lepiej spójrz w lustro, jeśli ten rarytas jest Ci nie w smak. A tak serio, to potrawy z czosnkiem są nie tylko aromatyczne i pyszne, ale także zdrowe, dlatego większość z nas podświadomie wie, że z czosnkiem przesadzić się nie da. Kiełbasa w sosie pomidorowym z dodatkiem 4-5 ząbków czosnku to idealny patent na chłodne jesienne dni – wzmocni Twoją odporność i pozwoli najeść się do syta. Przetestuj ten przepis na domownikach, ale na własne ryzyko, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie będą chcieli jeść nic innego! 
0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół opakowania kiełbasy teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 500 ml przecieru pomidorowego passata
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 chili wg. upodobań
  • Szczypta mielonego kuminu
  • Szczypta wędzonej papryki opcjonalnie
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę ponacinaj jak na grilla, a następnie przekrój na 3-4 części. Wstaw do piekarnika na 210*C na ok 15min.

Krok 2.

Czosnek pokrój w plastry. Paprykę chili drobno posiekaj. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej czosnek z papryką chili. Kiedy zapach stanie się bardzo intensywny, dodaj przecier pomidorowy (czosnek nie może się za bardzo zarumienić, bo będzie gorzki). Dopraw cukrem oraz kuminem i papryką. Dolej pół szklanki wody i zagotuj.  

Krok 3.

Zarumienioną kiełbasę dodaj do sosu i gotuj – mieszając od czasu do czasu ok 10min lub dłużej.  

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
średnie
0

Morliński burger z kiełbasy na ostro

030 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Przyprawa morlińska do kiełbasy z grilla

030 min.łatwe
Zobacz przepis
35 min.
łatwe
0

Kiełbasa po teksańsku z papryką

035 min.łatwe
Zobacz przepis