Menu
Odwiedź nasze profile

Pikantna kiełbasa w sosie pomidorowym z czosnkiem

40 min
Łatwy

Kiełbasa w sosie pomidorowym z czosnkiem ma tę moc!

Czosnku nie lubią tylko wampiry, więc lepiej spójrz w lustro, jeśli ten rarytas jest Ci nie w smak. A tak serio, to potrawy z czosnkiem są nie tylko aromatyczne i pyszne, ale także zdrowe, dlatego większość z nas podświadomie wie, że z czosnkiem przesadzić się nie da.

Kiełbasa w sosie pomidorowym z dodatkiem 4-5 ząbków czosnku to idealny patent na chłodne jesienne dni – wzmocni Twoją odporność i pozwoli najeść się do syta. Przetestuj ten przepis na domownikach, ale na własne ryzyko, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie będą chcieli jeść nic innego!

Składniki

  • Pół opakowania kiełbasy teksańskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 500 ml przecieru pomidorowego passata
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 chili wg. upodobań
  • Szczypta mielonego kuminu
  • Szczypta wędzonej papryki opcjonalnie
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę ponacinaj jak na grilla, a następnie przekrój na 3-4 części. Wstaw do piekarnika na 210*C na ok 15min.

Krok 2.

Czosnek pokrój w plastry. Paprykę chili drobno posiekaj. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż na niej czosnek z papryką chili. Kiedy zapach stanie się bardzo intensywny, dodaj przecier pomidorowy (czosnek nie może się za bardzo zarumienić, bo będzie gorzki). Dopraw cukrem oraz kuminem i papryką. Dolej pół szklanki wody i zagotuj.

Krok 3.

Zarumienioną kiełbasę dodaj do sosu i gotuj – mieszając od czasu do czasu ok 10min lub dłużej.