Placki z cukinii z kiełbasą
Placuszki mogą być nie tylko ziemniaczane – oto najsmaczniejszy dowód w tej sprawie.
Składniki:
Liczba porcji 6
- 1/2 op kiełbasy głogowskiej Morliny
- 2-3 cukinie
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę pokrój w małą kostkę. Cebulę posiekaj. Na patelni obsmaż kiełbasę z cebulą aż się lekko zarumieni. Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Do cukinii dodaj kiełbasę z cebulą, mąkę, jajka oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2.
Na patelni rozgrzej oliwę na średniej mocy, na której smaż placki po ok. 2 min. z każdej strony.
Krok 3.
Placuszki podawaj z sosem czosnkowo jogurtowym.