Menu
Odwiedź nasze profile

Placki z cukinii z kiełbasą

30 min
Łatwy

Placuszki mogą być nie tylko ziemniaczane – oto najsmaczniejszy dowód w tej sprawie.

Składniki

  • 1/2 op kiełbasy głogowskiej Morliny
  • 2-3 cukinie
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w małą kostkę. Cebulę posiekaj. Na patelni obsmaż kiełbasę z cebulą aż się lekko zarumieni. Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Do cukinii dodaj kiełbasę z cebulą, mąkę, jajka oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej oliwę na średniej mocy, na której smaż placki po ok. 2 min. z każdej strony.

Krok 3.

Placuszki podawaj z sosem czosnkowo jogurtowym.