Danie z kiełbasy i makaronu - Rigatoni morlińskie z kiełbasą
Składniki:
Liczba porcji 4
- Pół paczki kiełbasy głogowskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
- 250-300 g makaronu rigatoni (rurki)
- Ok 400 g przecieru pomidorowego passata
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Garść świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
- ½ łyżeczki oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- Garść ser typu parmezan do posypania
Przygotowanie
Krok 1.
Kiełbasę natnij nożem wzdłuż, a następnie przy pomocy widelca podziel kiełbasę na drobne kawałki – możesz przy tym usunąć osłonkę, lub ją zostawić.
Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek posiekaj.
Krok 2.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp rozdrobnioną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie. Całość zalej sosem pomidorowym i 100 ml. wody. Dodaj suszone zioła oraz dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na średniej mocy ok. 10-15 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem rigatoni oraz dużą ilością tartego sera.