Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe
Smażona cytryna? Cykoria? Kto to widział, takie rzeczy? Ano my, w tym przesmacznym przepisie!
Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną
0
Slaska

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 200 g rukoli
  • 10-12 sztuk ogórków korniszonków w occie
  • 3-4 cykorie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • Oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Cykorie przekrój na połowę. Korniszonki przekrój na pół lub pokrój w talarki. Kiełbasę obsmaż na patelni z odrobiną oliwy, tak aby się lekko zarumieniła. Kiełbasę wyjmij z patelni – pozostawiając tłuszcz. Na tłuszczu po kiełbasie połóż cykorię przecięciem na patelnię i smaż ok 3-5min, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj masło i przekręć cykorię i smaż jeszcze chwilę. Dopraw ją solą i pieprzem. Na tej samej patelni obsmaż cytrynę.

Krok 2.

W osobnym naczyniu wymieszaj miód z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj sok z 2 połówek smażonych cytryn i dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3.

Na talerzu ułóż 2 kawałki cykorii. Dodaj smażoną kiełbasę, rukolę oraz posiekaną cebulę. Całość polej dressingiem z octem balsamicznym. Podawaj ze smażoną cytryną.  

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

70 min.
średnie
Kiełbasa morlińska z piekarnika z pieczonymi ziemniakami
0

Kiełbasa morlińska z piekarnika z pieczonymi ziemniakami

070 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
Kiełbasa w sosie cygańskim po morlińsku
0

Kiełbasa w sosie cygańskim po morlińsku

030 min.łatwe
Zobacz przepis
150 min.
średnie
Bigos morliński
0

Bigos morliński

0150 min.średnie
Zobacz przepis