Sałatka ziemniaczana z kiełbasą, rozmarynem, czerwoną cebulą i groszkiem

Podziel sięPodoba mi się
40 min.łatwe
O mój rozmarynie, z kiełbasą jesz się! Lekka i prosta sałatka, która zasmakuje każdemu
Sałatka ziemniaczana z kiełbasą, rozmarynem, czerwoną cebulą i groszkiem
0
Glogowska

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy głogowska Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 500 g małych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • Pęczek posiekanego koperku
  • Pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie

Krok 1.

Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w skórce. Po ugotowaniu wystudź i pokrój na połówki lub ćwiartki.

Kiełbasę pokrój na półplasterki. Czerwoną cebule pokój w piórka. Groszek odcedź z zalewy. Koperek i szczypiorek posiekaj.

Krok 2.

Kiełbasę obsmaż na patelni aż zrobi się lekko rumiana, a następnie odsącz ją z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3.

Do wysokiego naczynia włóż majonez. Dodaj pokrojony czosnek, listki rozmarynu, połowę posiekanych ziół oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z cebulą i kiełbasą, zielonym groszkiem i sosem. Całość posyp pozostałymi ziołami.  

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

20 min.
łatwe
Zapiekanki morlińskie z kiełbasą
0

Zapiekanki morlińskie z kiełbasą

020 min.łatwe
Zobacz przepis
100 min.
średnie
Ziemniaki faszerowane kiełbasą z warzywami
0

Ziemniaki faszerowane kiełbasą z warzywami

0100 min.średnie
Zobacz przepis
60 min.
łatwe
Zapiekanka morlińska z ziemniakami, kiełbasą, oscypkiem i porem
0

Zapiekanka morlińska z ziemniakami, kiełbasą, oscypkiem i porem

060 min.łatwe
Zobacz przepis