Ślimaki z ciasta francuskiego z serem, boczkiem i pieczarkami

Podziel sięPodoba mi się
60 min.średnie
To danie można – a nawet trzeba – robić powoli. Na pewno nie ucieknie Ci z talerza! Przekonajcie się sami… 

0

Składniki:

Liczba porcji 8

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 200 g pieczarek
  • Masło
  • 100 g seru cheddar
  • ½ szkl. suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki / Garść bazylii
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Pieczarki pokrój w plasterki a następnie obsmaż na maślę. Kiedy zaczną się rumienić dodaj boczek pokrojony w duże kawałki. Smaż aż również zacznie się rumienić.

Krok 2.

Ser zetrzyj na tarce. Pomidory pokrój w paseczki a zioła posiekaj.

Krok 3.

Rozwiń ciasto francuskie. Na 2/3 powierzchni rozłóż boczek z grzybami. Całość posyp serem, suszonymi pomidorami i ziołami.

Krok 4.

Ciasto zwijamy zaczynając od dolnej krawędzi – zapełnionej farszem. Tworzymy zwartą roladkę. Jeśli mamy taką możliwość całość chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu wałek kroimy na ok. 2cm plastry. Każdy plaster układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta należy układać w dużych odstępach od siebie, aby nie posklejały się podczas pieczenia.

Krok 5.

Ślimaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 15 - 20 min.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
łatwe
0

Sałatka z brokułów z czosnkiem i chrupiącym boczkiem

040 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Zielone szparagi z boczkiem i pomidorami

030 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Kanapka z omletem, smażonymi pieczarkami i chrupiącym boczkiem

030 min.łatwe
Zobacz przepis