Szakszuka z kiełbasą

Podziel sięPodoba mi się
30 min.średnie
Szakszuka jest ostatnio w modzie - i w ogóle nas to nie dziwi. Spróbujcie jej z Frankami!
Szakszuka z kiełbasą
0
Franki

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Opakowanie Franków białych lub drobiowych Morliny
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorów koktajlowych kolorowych
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3-4 jajka
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbaski i pomidorki koktajlowe przekrój wzdłuż na pół. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Na głębokiej patelni obsmaż kiełbaski z odrobiną oliwy. Kiedy się już zarumienią, dodaj cebulkę i smaż aż zmięknie. Dodaj pomidory z puszki i pomidorki koktajlowe. Dopraw kuminem, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i zagotuj.

Krok 3.

Kiedy pomidory będą gorące, zrób w nich łyżką wgłębienia w które następnie wbij jajka. Całość duś na średniej mocy, aż jajka się zetną.  

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
średnie
Franki Białe z jajkiem sadzonym, fasolką po bretońsku i pieczarkami Portobello
0

Franki Białe z jajkiem sadzonym, fasolką po bretońsku i pieczarkami Portobello

030 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
średnie
Franki drobiowe w ziołowym gziku z kiszoną rzodkiewką, czarnuszką, ogórkiem
0

Franki drobiowe w ziołowym gziku z kiszoną rzodkiewką, czarnuszką, ogórkiem

030 min.średnie
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Franki na pankejkach z boczkiem w syropie klonowym
0

Franki na pankejkach z boczkiem w syropie klonowym

040 min.łatwe
Zobacz przepis