Szakszuka z kiełbasą

Podziel sięPodoba mi się
30 min.średnie
Szakszuka jest ostatnio w modzie - i w ogóle nas to nie dziwi. Spróbujcie jej z Frankami! Smaku szukasz? Kłania się szakszuka... Ale jaja z tymi Frankami! Tu się zetnie, tam się zamiesza i mamy danie warte grubej waluty! Weź kurs na Franki i wysmaż sobie ten internacjonalny, kolorowy i aromatyczny przysmak. Taki trochę kiełbasą słowiański, nazwą germański, a rodowodem bliskowschodni. Niech pierwszy rzuci pomidorem ten, komu szakszuka z kiełbasą nie zasmakuje! Szakszuka z kiełbasą z Morlin to danie z polskim akcentem i światową klasą. Jak sobie doprawisz, tak się smaków nałykasz i zapachów nawdychasz. Egzotyczny aromat oregano i kuminu przykryje nawet przykrą woń smogu z kominów.  
0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Opakowanie Franków białych lub drobiowych Morliny
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorów koktajlowych kolorowych
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3-4 jajka
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbaski i pomidorki koktajlowe przekrój wzdłuż na pół. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 2.

Na głębokiej patelni obsmaż kiełbaski z odrobiną oliwy. Kiedy się już zarumienią, dodaj cebulkę i smaż aż zmięknie. Dodaj pomidory z puszki i pomidorki koktajlowe. Dopraw kuminem, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i zagotuj.

Krok 3.

Kiedy pomidory będą gorące, zrób w nich łyżką wgłębienia w które następnie wbij jajka. Całość duś na średniej mocy, aż jajka się zetną.  

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
0

Gofry z Frankami, bekonem i syropem klonowym

030 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
0

Franki na pankejkach z boczkiem w syropie klonowym

040 min.łatwe
Zobacz przepis
20 min.
łatwe
0

Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i pomidorami

020 min.łatwe
Zobacz przepis