Menu
Odwiedź nasze profile

Szybki makaron z czosnkiem i boczkiem

30 min
Łatwy

Spotkanie gigantów. Prawdopodobnie dwie najsmaczniejsze rzeczy na świecie. Czosnek i boczek razem. Co tu więcej gadać.

Składniki

  • Makaron tagiatelle, spaghetti lub podobny
  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • 3 – 5 ząbków czosnku w zależności od upodobania
  • Garść natki pietruszki
  • 50 g seru parmezan (lub peccorino czy granna padano lub inny twardy dojrzewający np. Bursztyn)
  • Czarny pieprz świeżo mielony
  • Sól
  • Papryczka chili (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek dobrej jakości

Przygotowanie

Krok 1.

Czosnek drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 2.

Boczek wrzuć na patelnie i smaż aż zrobi się rumiany. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 min – uważaj aby się nie spalił!.

Krok 3.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Kiedy będzie al.’dente dodaj do boczku z czosnkiem.

Krok 4.

Dosyp ser, natkę pietruszki oraz dużo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli makaron będzie zbyt suchy dodaj odrobinę oliwy.

Boczek w słupkach
Produkt z przepisu

Boczek w słupkach