Menu
Odwiedź nasze profile

Tarta morlińska zwijana z plasterków kiełbasy, szpinaku, kolorowej papryki i ciasta francuskiego

40 min
Średni

Jak mówimy na wyjątkowo smaczną tartę? Prze-tarta!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy podwawelskiej Morliny (jedna długa kiełbasa)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • Oliwa do smarowania
  • Garść świeżego szpinaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Ciasto francuskie pokrój na paski o takiej szerokości – jakiej wysokości jest forma. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2.

Na rozciągniętym pasku ciasta francuskiego, ułóż naprzemiennie, plasterek kiełbasy, cebuli, kolorowej papryki oraz listek szpinaku. Pasek ciasta wraz ze składnikami zwiń w rulon. Następne przygotuj kolejny pasek w ten sam sposób i owiń nim wcześniej przygotowany rulon. W ten sposób, dokładając kolejne paski ciasta ze składnikami, ułóż spirale z ciasta i taką tartę w formie ślimaka ułóż w formie do zapiekania. Polej oliwą z oliwek.

Krok 3.

Gotową tartę piecz w temp 210*C przez ok 30-40 min – aż ciasto się zarumieni.