Menu
Odwiedź nasze profile

Zapiekanka morlińska z ziemniakami, kiełbasą, oscypkiem i porem

60 min
Łatwy

Przepis zdradzony nam przez samego bacę… Niezły wypas! Pora na oscypek z kiełbasą w zapiekance!

Szczyt wszystkiego, żeby coś tak pysznego!

Bee, bee, beez dwóch zdań zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą, okraszona oscypkiem, to potrawa jak z bajki. Nie tak dawno temu za górami, za halami mieszkał baca z owcami, a gdy przyszła posiłku pora, chwytał za pora, oscypek, pętko ususzone i siedem dorodnych ziemniaków. Kroił, smażył, mieszał, zapiekał i miał na talerzu piękny bukiet smaków. Dziś baca w dolinie hoduje alpaki, ale kocha na zabój wciąż te same smaki.

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami, gdy tylko pojawia się na stole, znika jak za sprawą halnego podmuchu, hej! Kto raz jej spróbuje, zrobi zapasy Morlińskiej kiełbasy, całe góry Głogowskiej, hej!

Składniki

  • Paczka kiełbasy głogowskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 7 sztuk ziemniaków
  • 150 g sera oscypek
  • 100 g sera żółtego
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 1 gałązka tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki. Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plastry. Pora pokrójw pół talarki.

Krok 2.

Por przesmaż na patelni z odrobiną oliwy aż zmięknie. Dodaj kiełbasę, podsmaż. W dużej misce wymieszaj ze sobą śmietankę z jajkiem. Dodaj ziemniaki, kiełbasę, por oraz cebulę. Dopraw listkami tymianku oraz solą i pieprzem. Dodaj starty żółty ser i dokładnie całość wymieszaj.

Krok 3.

Ziemniaki z kiełbasą i cebulą przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz w temp 180*C przez ok 45-50 min.