Odwiedź nasze profile
Sezon na szparagi to nasza ulubiona pora roku. A szparagi z boczkiem i pomidorami to nasze ulubione danie. Śpieszmy się zatem jeść szparagi!
Szparagi oczyść z niejadalnej łuski lub obierz. Ułam zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane owiń w plaster boczku i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 10 – 15 min aż boczek się lekko zarumieni – zamiast w piekarniku możesz również usmażyć je na patelni.
Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekaj razem z czosnkiem i dodaj do pomidorów. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
Szparagi podawaj z salsą pomidorową.