Menu
Odwiedź nasze profile

Zielone szparagi z boczkiem i pomidorami

30 min
Łatwy

Sezon na szparagi to nasza ulubiona pora roku. A szparagi z boczkiem i pomidorami to nasze ulubione danie. Śpieszmy się zatem jeść szparagi! 

Składniki

  • ok. 500 g zielonych szparagów
  • 2 op boczku w plastrach Morliny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 mala czerwona cebula
  • Garść natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Szparagi oczyść z niejadalnej łuski lub obierz. Ułam zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane owiń w plaster boczku i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 10 – 15 min aż boczek się lekko zarumieni – zamiast w piekarniku możesz również usmażyć je na patelni.

Krok 2.

Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekaj razem z czosnkiem i dodaj do pomidorów. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Szparagi podawaj z salsą pomidorową.