Zielone szparagi z boczkiem i pomidorami

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe
Sezon na szparagi to nasza ulubiona pora roku. A szparagi z boczkiem i pomidorami to nasze ulubione danie. Śpieszmy się zatem jeść szparagi! 

0

Składniki:

Liczba porcji 4

  • ok. 500 g zielonych szparagów
  • 2 op boczku w plastrach Morliny 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 mala czerwona cebula
  • Garść natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • Sok z cytryny do smaku 
  • Sól i pieprz do smaku 
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Szparagi oczyść z niejadalnej łuski lub obierz. Ułam zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane owiń w plaster boczku i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 10 - 15 min aż boczek się lekko zarumieni – zamiast w piekarniku możesz również usmażyć je na patelni.

Krok 2.

Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekaj razem z czosnkiem i dodaj do pomidorów. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Szparagi podawaj z salsą pomidorową.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

40 min.
łatwe
0

Makaron z kurczakiem, boczkiem i pomidorami

040 min.łatwe
Zobacz przepis
45 min.
średnie
0

Pierś z kurczaka z pieczarkami i mozzarelą zawijana w plastry boczku (obiadowe z dodatkami)

045 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Kanapka BLT

030 min.łatwe
Zobacz przepis