Ziemniaki smażone z kiełbasą i cebulą po morlińsku
Składniki:
Liczba porcji 4
- Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
- 5-6 sztuk surowych ziemniaków
- 1 duża cebula (lub 2 małe)
- Oliwa do smażenia
- Sól i pieprz
- Zsiadłe mleko do serwowania
Przygotowanie
Krok 1.
Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej dużą ilość tłuszczu i wrzuć na nią ziemniaki - smaż ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż zrobią się miękkie w środku i rumiane z zewnątrz. Po tym czasie ziemniaki zdejmij z patelni i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2.
Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki. Na patelni po ziemniakach usmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana z każdej strony (ok 5 min). Po tym czasie dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka. Na końcu dodaj wcześniej usmażone ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 3 min. na patelni.
Krok 3.
Na koniec danie dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki. Koniecznie serwuj ze zsiadłym mlekiem.