Ziemniaki smażone z kiełbasą i cebulą po morlińsku

Podziel sięPodoba mi się
30 min.łatwe
Czy macie czasami ochotę na prosty domowy obiad, jak kiedyś? Rozumiemy to jak nikt - specjalnie dla Was propozycja ze zsiadłym mlekiem!
Ziemniaki smażone z kiełbasą i cebulą po morlińsku
0
Slaska

Składniki:

Liczba porcji 4

  • Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 5-6 sztuk surowych ziemniaków
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz
  • Zsiadłe mleko do serwowania

Przygotowanie

Krok 1.

Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej dużą ilość tłuszczu i wrzuć na nią ziemniaki - smaż ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż zrobią się miękkie w środku i rumiane z zewnątrz. Po tym czasie ziemniaki zdejmij z patelni i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krok 2.

Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki. Na patelni po ziemniakach usmaż kiełbasę aż zrobi się rumiana z każdej strony (ok 5 min). Po tym czasie dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka. Na końcu dodaj wcześniej usmażone ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 3 min. na patelni.

Krok 3.

Na koniec danie dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki. Koniecznie serwuj ze zsiadłym mlekiem.

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

30 min.
łatwe
Kiełbasa Śląska Morliny z grilla z kukurydzą z masłem czosnkowym
0

Kiełbasa Śląska Morliny z grilla z kukurydzą z masłem czosnkowym

030 min.łatwe
Zobacz przepis
40 min.
łatwe
Kapuśniak morliński z kiełbasą
0

Kapuśniak morliński z kiełbasą

040 min.łatwe
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną
0

Sałatka z kiełbasą, marynowanymi ogórkami i smażoną cytryną

030 min.łatwe
Zobacz przepis