Menu
Odwiedź nasze profile

Ziemniaki ze skwarkami z boczku podane z zsiadłym mlekiem i koperkiem

40 min
Średni

Ten przepis pozwoli Wam wrócić do dzieciństwa i wakacji na wsi u babci. Nie musicie nam dziękować! 

Składniki

  • 0,5 kg młodych lub małych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 op boczku w kostce Morliny
  • Garść koperku
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1.

Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko (opcjonalnie) również pokrój w niewielką kostkę. Na zimną patelnie wrzuć boczek i zacznij smażyć. Kiedy zacznie się rumienić dodaj cebulę oraz masło i smaż całość na średniej mocy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj jabłko oraz majeranek i smaż do momentu kiedy cebula zrobi się rumiana, miękka i słodka.

Krok 2.

Ziemniaki porządnie wyszoruj i umyj. Ugotuj w osolonym wrzątku, aż będą miękkie – ok 15 – 20 min w zależności od wielkości. Po ugotowaniu, ziemniaki pokrój na połówki. Możesz je dodatkowo obsmażyć na maśle aby zyskały złoty kolor.

Krok 3.

Do głębokiego talerza wsyp ziemniaki. Zalej zsiadłym mlekiem i posyp skwarkami  oraz koperkiem.

Boczek w słupkach
Produkt z przepisu

Boczek w słupkach