Zupa kukurydziana z serem i bekonem

Podziel sięPodoba mi się
40 min.średnie
Oryginalna zupa z pysznymi dodatkami – dla wszystkich fanów kuchni meksykańskiej! 

0

Składniki:

Liczba porcji 6

  • 1 op boczku w plastrach Morliny 
  • 1 kukurydza z puszki 
  • 1 mała cebula 
  • 1 l bulionu lub wody 
  • 1 marchewka 
  • 1 ziemniak średniej wielkości 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie) 
  • Garść natki pietruszki 
  • 100 g seru feta 
  • Chili (opcjonalnie) 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Oliwa do smażenia 
  •  

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 10 - 15min, temp. 180*C, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.

Krok 2.

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij ją na oliwie. Dodaj pozostałe warzywa razem z kukurydzą i bulionem. Gotuj całość pod przykryciem ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Krok 3.

Zupę zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodaj śmietanę oraz dopraw całość solą i pieprzem.

Krok 4.

Zupę podawaj z pokruszonym serem, boczkiem, natką pietruszki i ew. Chilli.

 

 

Podziel sięPodoba mi się

Podobne przepisy

45 min.
średnie
0

Pierś z kurczaka z pieczarkami i mozzarelą zawijana w plastry boczku (obiadowe z dodatkami)

045 min.średnie
Zobacz przepis
30 min.
łatwe
0

Tosty z awokado i chrupiącym boczkiem

030 min.łatwe
Zobacz przepis
45 min.
łatwe
0

Pieczone śliwki zawijane w boczku z sosem słodko kwaśnym lub podane z kremem z dyni

045 min.łatwe
Zobacz przepis