Menu
Odwiedź nasze profile

Kapuśniak morliński z kiełbasą

40 min
Łatwy

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą – kiedy myślisz, że już nic Cię nie zdziwi…

Kapuśniak z kiełbasą to pyszny, sycący i prosty obiad, który upichcisz w nieco ponad pół godziny. Podobno kapusta głowa pusta, ale przynajmniej brzuch pełen! Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą to nasze ulubione danie jednogarnkowe, które możesz spokojnie przyrządzić na kilka dni i zająć się czymś przyjemniejszym niż gotowanie – jedzeniem.

A kiedy już opanujesz kapuśniak na kiełbasie do perfekcji, sprawdź także inne zupy z kiełbasami Morliny. Żeby życie miało smaczek, raz kartoflanka, raz kapuśniaczek!

Składniki

  • Paczka kiełbasy śląskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 250g kiszonej kapusty
  • ½ główki świeżej kapusty
  • 2 litry bulionu
  • 1 marchewka
  • 3-4 ziemniaki (500g)
  • Natka pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w półplasterki i wrzuć do garnka. Marchew pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku – który zachowaj na później. Posiekaj z grubsza nożem. Świeżą kapustę poszatkuj cienko. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa, poza kiszoną kapustą dodaj do garnka.

Krok 2.

Całość zalej bulionem i doprowadź do zagotowania. Dopraw listkiem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotuj ok 10 min. Po tym czasie dodaj kiszoną kapustę oraz dopraw zupę solą oraz posiekaną natką pietruszki. Gotuj kolejne 15-20min. Na koniec wg. uznania możesz doprawić zupę sokiem z kiszonej kapusty.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska