Menu
Odwiedź nasze profile

Kapusta smażona z boczkiem, cebulą i pomidorami

30 min
Łatwy

Kapusta smażona to Kolumna Zygmunta polskiej kuchni. Dlatego warto dodawać ją do wszystkiego – także do naszego boczku! 

Składniki

  • 1 op boczku w plastrach Morliny
  • ½ białej lub włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 świeże pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Listek laurowy
  • Natka pietruszki / garść koperku
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Boczek pokrój w paski. Kapustę pokrój w niezbyt drobne paski. Pomidory pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelnie wrzuć boczek i smaż aż wytopi część tłuszczu i zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i czosnek i smaż aż cebula zmięknie.

Krok 2.

Dodaj kapustę i smaż ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory, zieleninę i przyprawy. Smaż kolejne 10-15min aż kapusta zmięknie.

Krok 3.

Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.