Menu
Odwiedź nasze profile

Kiełbasa morlińska z piekarnika z pieczonymi ziemniakami

70 min
Średni

Ziemniaki hasselback… Jak się przymruży oczy to nawet hasselhof! Jeśli masz ochotę na proste i świeże smaki to danie dla Ciebie, chociaż godzinkę czasu się pewnie zejdzie.

Składniki

  • Paczka kiełbasy śląskiej Morliny (ok. pół kilograma)
  • 3-4 ziemniaki podobnej wielkości
  • 500 g kapusty kiszonej
  • Gałązka świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • Szczypta kminku
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1.

Kiełbasę natnij nożem jak do grillowania, ale bardzo drobno, tworząc coś na kształt harmonijki. Ziemniaki natnij ostrym nożem, raz przy razie, podobnie jak kiełbasę. Uważaj aby nie przeciąć ziemniaka do końca, aby trzymał się w jednym kawałku.Czosnek wyciśnij przez praskę. Natkę pietruszki i tymianek posiekaj drobno. 

Czosnek, natkę i tymianek wymieszaj z masłem, a następnie taką mieszanką posmaruj dokładnie ziemniaki od strony nacięć. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2.

Kapustę kiszoną wymieszaj z odrobiną miodu i kminkiem i ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Na górze połóż kiełbasę i poprzekładaj ją ziemniakami. Całość wstaw do rozgrzanego do 180*C piekarnika i piecz ok 40-50 min, aż ziemniaki będą miękkie.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska