Wytrawne muffinki morlińskie z kiełbasą
Składniki:
Liczba porcji 8
- Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
- Pół szklanki suszonych pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 100 g dobrej jakości sera feta
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 g drożdży instant
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
Krok 1.
Do dużej miski wsyp drożdże i wlej wodę. Dodaj 1 szklankę mąki oraz sól i odstaw na 10min. W tym czasie pokrój cebulę i kiełbasę w kostkę i usmaż na patelni. Ser pokrusz, a suszone pomidory pokrój w paseczki.
Krok 2.
Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto. Powinno się kleić do rąk. Do ciasta wsyp wcześniej przygotowane składniki oraz oregano i dokładnie wymieszaj.
Krok 3.
Formę na muffinki wysmaruj dokładnie tłuszczem. Miejsca na muffinki wypełnij ciastem tak aby zajmowało ok ¾ miejsca. Całość przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30min. Babeczki pieczemy ok 15-20 min. w temp 190*C.