Menu
Odwiedź nasze profile

Wytrawne muffinki morlińskie z kiełbasą

60 min
Średni

Kto nie lubi babeczek? Jeśli znasz kogoś takiego natychmiast usuń go ze znajomych. Tym razem przygotowaliśmy przepis na wytrawne muffiny… z kiełbasą!

Puszyste babeczki w kuchni – muffinki z kiełbasą.
Mariaż doskonały – Śląska w talii wąska pod pierzynką z fety i cebuli oraz ciasto drożdżowe, które ją czule otuli. Muffinki z kiełbasą to danie do chwytania. Bierzesz w dłoń, połykasz pierwszy kęs i już przepadłeś. Ten zapach pieczonego ciasta, wypełnionego pysznym nadzieniem z nutą suszonych pomidorów, chwyta za serce.

Muffinki z kiełbasą – takim babeczkom się nie odmawia. Nie dość, że pięknie się prezentują, to jeszcze mają bogate wnętrze. No i noszą się ze smakiem. Twoja kuchnia to idealne miejsce na stały związek z tą pyszną przekąską.

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy śląskiej Morliny (2-3 kiełbasy)
  • Pół szklanki suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 cebula
  • 100 g dobrej jakości sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 g drożdży instant
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli 

Przygotowanie

Krok 1.

Do dużej miski wsyp drożdże i wlej wodę. Dodaj 1 szklankę mąki oraz sól i odstaw na 10min. W tym czasie pokrój cebulę i kiełbasę w kostkę i usmaż na patelni. Ser pokrusz, a suszone pomidory pokrój w paseczki.

Krok 2.

Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto. Powinno się kleić do rąk. Do ciasta wsyp wcześniej przygotowane składniki oraz oregano i dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Formę na muffinki wysmaruj dokładnie tłuszczem. Miejsca na muffinki wypełnij ciastem tak aby zajmowało ok ¾ miejsca. Całość przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30min. Babeczki pieczemy ok 15-20 min. w temp 190*C.

Kiełbasa Śląska
Produkt z przepisu

Kiełbasa Śląska