Kiełbasa morlińska z szynki nafaszerowana smakiem.
Jeśli cenisz pomysłowe dania i w kuchni dbasz nie tylko o smak, lecz także o wygląd potraw, oto przepis skrojony na miarę. W końcu większość z nas je oczami, a kiełbasa z szynki w postaci farszu naprawdę wymiata! W kuchni, jak w życiu – liczy się wnętrze, a kiełbasa z szynki Morliny to wyśmienity sposób, by trafić przez żołądek do serca.
Ostrzegamy! Kiełbasa Morlińska z szynki z faszerowanymi warzywami szybko stanie się Twoim daniem popisowym. I pamiętaj – apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego nigdy nie zapominaj o dodatkowej porcji!
Ryż ugotuj al’ dente. Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż miąższ łyżeczką. Miąższ posiekaj.Odkrój górne części papryki. Paprykę wydrąż, a odcięte części posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
Cebulę z czosnkiem usmaż na patelni. Dodaj kiełbasę, podsmaż. Do dużej miski wsyp posiekane warzywa. Dodaj ugotowany ryż oraz usmażoną cebulę z czosnkiem i kiełbasą. Dodaj passatę pomidorową i dopraw papryką, bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.
Nadzieniem faszeruj wcześniej wydrążone warzywa (paprykę i cukinię). Całość posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz ok 30min. Podawaj posypane natką pietruszki.