Menu
Odwiedź nasze profile

Kiełbasa z szynki i faszerowane warzywa z piekarnika

90 min
Łatwy

Kiełbasa morlińska z szynki nafaszerowana smakiem.

Jeśli cenisz pomysłowe dania i w kuchni dbasz nie tylko o smak, lecz także o wygląd potraw, oto przepis skrojony na miarę. W końcu większość z nas je oczami, a kiełbasa z szynki w postaci farszu naprawdę wymiata! W kuchni, jak w życiu – liczy się wnętrze, a kiełbasa z szynki Morliny to wyśmienity sposób, by trafić przez żołądek do serca.

Ostrzegamy! Kiełbasa Morlińska z szynki z faszerowanymi warzywami szybko stanie się Twoim daniem popisowym. I pamiętaj – apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego nigdy nie zapominaj o dodatkowej porcji!

Składniki

  • Pół paczki kiełbasy z szynki Morliny (2-3 kiełbasy)
  • 3 kolorowe papryki średniej wielkości
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki ryżu białego
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Pół łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 100 g sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie

Krok 1.

Ryż ugotuj al’ dente. Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż miąższ łyżeczką. Miąższ posiekaj.Odkrój górne części papryki. Paprykę wydrąż, a odcięte części posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 2.

Cebulę z czosnkiem usmaż na patelni. Dodaj kiełbasę, podsmaż. Do dużej miski wsyp posiekane warzywa. Dodaj ugotowany ryż oraz usmażoną cebulę z czosnkiem i kiełbasą. Dodaj passatę pomidorową i dopraw papryką, bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszaj. 

Krok 3.

Nadzieniem faszeruj wcześniej wydrążone warzywa (paprykę i cukinię). Całość posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz ok 30min. Podawaj posypane natką pietruszki.

Kiełbasa Morlińska z szynki
Produkt z przepisu

Kiełbasa Morlińska z szynki